Cukrář Josef Maršálek pokřtil novou knihu, kmotry mu byli režisér, Princezna ze mlejna, čarodějnice
28.10.2022 10:11 | redakce
Žádná hezká česká pohádka se neobejde bez poctivých kynutých buchet. A český cukrář Josef Maršálek zase prožívá takovou jednu velkou pohádku. Už proto, že si plní své sny, a nyní pokřtil v Divadle Lucie Bílé svou další knižní veličinu. Tentokrát opravdu doslova veličinu! Kmotry unikátní publikace se stali pohádkový režisér Zdeněk Troška a jeho herečky.
Lucie BÍLÁ, která si kromě mnoha jiných rolí, zahrála v Princezně ze mlejna čarodějnici, Andrea ČERNÁ, která ztvárnila Elišku, a tam o jihočeské buchty nebyla nouze. Křtem provázela také Tereza BEBAROVÁ. Ta si kromě pohádky Strašidla a komedie Doktor od jezera hrochů zahrála v Troškových Babovřeskách potrhlou docent Dočistilovou, přezdívanou Nesmysl.
A protože v životě vše souvisí se vším, tak i křest knihy Josefa Maršálka dával v dramaturgické skladbě smysl: „Nechybí pohádkový a komediální režisér, jeho herečky a pak jsem tu já, který žije v jižních Čechách, kousíček od místa, kde právě Zdeněk Troška některé tyhle věci natočil,“ vysvětlil autor, cukrář, spisovatel, porotce Peče celá země i moderátor Josef Maršálek.
Na křtu nechyběl ani magický prvek v podobě kouzelníka Nikolase Kary, který na začátku knihu KYNUTÉ doslova vyčaroval.
„Je to vlastně ´kouzelná´ a jediná úplná velkoformátová cukrářská kniha receptů na kynuté pečivo, kterou doopravdy potřebujete. Na 400 stranách najdete 50 receptů v pěti kapitolách, které jsou zachyceny na téměř 600 strhujících fotografiích Marie Bartošové. Ty vás mimo jiné zasvětí do přípravy moravských koláčů a povidlových buchet, pravé francouzské briošky, čokoládového pain au chocolat nebo croissantů z takového množství másla, až se srdce zastavuje,“ prozradil cukrářský mistr Josef Maršálek.
Díky němu se tak každý, kdo si knihu pořídí, naučí připravit vesnický pomalu kynutý chléb i chléb bez hnětení, škvarkové placky, osm druhů toustového chleba či rohlíky s oříškovým máslem. Smažených koblih a donutů z celého světa v knize najdete rovnou desítku.
Josef Maršálek přenesl kus svého srdce a také třicet let praxe a zkušeností do této jedinečné výpravné kuchařky, která potěší všechny vaše smysly.
"Já jsem neskutečně šťastná, že si Josef vybral opět naše divadlo, a že se tu sešli samí bezva lidé. Je nesmírně inspirativní, pracovitý a velký profesionál. Taky proto mně tak baví a mám ho moc ráda," svěřila se Lucie Bílá, která stála vedle "Princezny ze mlejna" herečky a dabérky Andrey Černé.
"Já jsem nadšená. Ta kniha je krásná, hodně těžká, nějak nakynula. Vtipné bylo, že jsme mimo jiné křtili i moukou, ke mně to jako k té roli od Zdeňka Trošky nějak patří," podotkla.
"Já jsem tu vlastně úplně špatně," řekl s úsměvem režisér Zdeněk Troška. "Nevím, kde rozhlásil, že jsem na sladké, vůbec ne! Ale zase, když jsou dobré buchty, které patří do každé správné (jiho)české pohádky nebo dobrý chleba nebo mazanec, to zase nepohrdnu. A Pepovi přeji, ať jsou všechny ty hospodyňky spokojené, které z nádherné knihy budou péct," podotkl Troška.
Velmi silným momentem křtu bylo, když Josef oznámil, že tuhle knihu celou věnuje svému životnímu partnerovi Petrovi. Dojal ho doslova až k slzám a zcela jistě neskutečně potěšil. "Peťa to nečekal", řekl Maršálek. "Ne, to jsem vážně nečekal a bylo to krásné. Děkuji moc," dodal Petr Tejml.
Kniha KYNUTÉ je výjimečná nejenom tím, jak je zpracována a co v ní čtenáři najdou, ale také tím, že si ji lze pořídit pouze na e-shopu: marsalkovo.cz
Komentáře
Kategorie
Příbuzné články
08.11.2024 | Marketingový program Nejdůvěryhodnější značky slaví letos své desáté výročí. V rámci tohoto ...
28.05.2024 | Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších ...
10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...
10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...
10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...
Newsletter:
Best of ... na Facebooku! Nejčtenější články za měsíc