Pesticidy v čajích odhalil dTest
07.01.2015 17:17 | redakce
Ve východních kulturách je příprava a podávání čaje obřadem, u nás se často spokojíme s rychlým zalitím sáčku s neznámým obsahem. Co se v jeho útrobách skrývá? Spotřebitelský časopis dTest nechal pro své lednové vydání otestovat 17 porcovaných zelených čajů. Dva z nich by kvůli vysokému obsahu pesticidů ani neměly přijít na trh.
„V čajích jsme zjišťovali možnou přítomnost celkem tří stovek pesticidů. Nalezli jsme rezidua 21 z nich. Výrobky Tesco Green Tea a Dukát Zelený čaj tradiční obsahovaly insekticid acetamiprid v množství, které více než dvojnásobně překračuje unijní limit. Neměly by se vůbec objevit v obchodní síti,“ konstatuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest a dodává: „Tyto dva čaje navíc obsahovaly ještě dalších 11, respektive 13 reziduí pesticidů.“ Dukát Zelený čaj tradiční se přitom již v lednu roku 2014 objevil mezi nebezpečnými potravinami v databázi Státní potravinářské a zemědělské inspekce kvůli nadlimitnímu obsahu jiného insekticidu.
Více než deset pesticidů objevil dTest také u zeleného Pigi čaje Jemča, Teekanne Green Tea a Pravého zeleného čaje tradičního Lloyd Tea. „Vliv koktejlu rozličných pesticidních látek není dostatečně prozkoumán, proto je na místě opatrnost. Jejich kombinace, byť v minimálním množství, může mít nevyzpytatelné účinky,“ vysvětluje Pavlis. Větší množství pesticidů i vysoký obsah jednoho z nich naměřila laboratoř také v čaji Gunpowder od Valdemara Grešíka.
Test zkoumal také senzorické vlastnosti čajů. Česká vyhláška se staví ke kvalitě čaje značně benevolentně a říká pouze, že „čajem pravým se rozumí čaj, který je vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis.“ Přitom rozdíl mezi čajem ze zdřevnatělých stonků a z pupenů je značný. Jak chuťový, tak cenový. Pokud dáváme přednost pohodlí čajových sáčků před složitější přípravou sypaného čaje, je lepší nemít velká kvalitativní očekávání a spíše než pupeny a lístky čekat jemnou drť a větvičky.
„Porcované zelené čaje po smyslové stránce nenadchnou, ale ani neurazí. Chuťové maximum získáme vhodnou teplotou vody a dobou louhování. Optimální návod k přípravě by měl uvádět každý výrobce na obalu, protože čaje se od sebe liší a každému z nich svědčí trochu něco jiného,“ říká Daniel Pavlis. Obecně platí, že zelený čaj by se neměl zalévat vařící vodou, ideální teplota je mezi 70 a 90 stupni Celsia. „Je s podivem, že 8 ze 17 výrobců testovaných čajů na obalu uvádí, že se sáčky mají zalévat právě vroucí vodou. Tento postup může být příčinou špatného chuťového dojmu u některých výrobků,“ uzavírá Pavlis.
Vítězem testu se stal Zelený čaj porcovaný Naše bio z Billy, jehož chuť i vůni označili hodnotitelé za příjemnou, prokázal dobrou antioxidační aktivitu a navíc neobsahoval žádná rezidua pesticidů.
Text a foto: www.allmedia4u.cz
Komentáře
Kategorie
Příbuzné články
08.11.2024 | Marketingový program Nejdůvěryhodnější značky slaví letos své desáté výročí. V rámci tohoto ...
28.05.2024 | Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších ...
10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...
10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...
10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...
Newsletter:
Best of ... na Facebooku! Nejčtenější články za měsíc