Pochutnejte si na osso buco s Hannibalem Lectrem
09.04.2014 15:36 | Michaela Lejsková
Hannibal Lecter je gurmán. A také výborný kuchař. Většina z nás (bohudík) jeho recepty neochutná. Ale můžeme si alespoň představit, jaké delikatesy asi servíruje svým přátelům.
Dnes pro vás máme unikátní recept na osso buco. A prozradíme vám i Hannibalovu tajnou přísadu.
Na tomto receptu si Hannibal pochutná ve druhé řadě, konkrétně ve druhém dílu nazvaném „Sakizuke” (ve středu 16. 4. od 22.00 na AXN). I když je v japonské gastronomii Sakizuke chápáno podobně jako francouzský Amuse-Bouche, tedy předkrm, my si uvaříme hlavní chod. Pojďme na to.
Na osso buco á la Hannibal budeme potřebovat několik zásadních ingrediencí.
Nejdříve je nutné si obstarat onu tajnou přísadu – čerstvou nohu, kterou oddělíme kousek nad kotníkem. Hannibal dává přednost pochopitelně lidské, citlivějším povahám a také těm, kteří se nechtějí dostat do křížku s policií a psychiatrickou léčebnou, doporučujeme telecí, quazi-vegetariánům můžeme nabídnout kuřecí a úplní vegetariáni si místo večeře půjdou raději zaběhat.
My ostatní si skočíme do nejbližší večerky (nebo k mamince) a na 4 porce si obstaráme:
- 4–6 kousků telecí kližky s kostí (6–8 cm vysokých)
- ½ šálku mouky (na obalení)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek najemno nasekané cibule
- 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky o velikosti asi 0,5 cm
- 1 šálek celeru (opět na kostičky)
- ½ šálku pastináku nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce másla
- ½ šálku vývaru (hovězí nebo kuřecí)
- 1 šálek červeného vína (může být i bílé, chuť pak bude jemnější)
- 1½ šálku sekaných rajčat (čerstvých, případně lze i konzervovaných)
- 1 lžička sušeného oregana, 1 snítka čerstvého rozmarýnu a 1 bobkový list
*1 šálek = 250 ml
** 1 lžíce = 30 ml, 1 lžička = 5 ml
Postup:
- Maso (i s kostí) osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v mouce.
- Ve velkém hrnci (nejlépe litinový s poklicí, který můžeme poté vložit do trouby) rozpálíme olivový olej, maso ze všech stran osmahneme dozlatova a přendáme do misky.
- Do hrnce přidáme cibuli, mrkev, celer a máslo a za stálého míchání lehce osmahneme.
- Přilijeme vývar a dobře zamícháme (pozor na přichycené kousky dně), přidáme víno, rajčata, oregano, rozmarýn a bobkový list.
- Přidáme maso, přikryjeme a pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu. Ztlumíme na 140 °C a pečeme další dvě až tři hodinky (nebo dle potřeby).
Ozdobíme nasekanou petrželkou a citrónovou kůrou a podáváme s rizotem nebo třeba bramborovou kaší.
Dobrou chuť!
Komentáře
Kategorie
Příbuzné články
08.11.2024 | Marketingový program Nejdůvěryhodnější značky slaví letos své desáté výročí. V rámci tohoto ...
28.05.2024 | Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších ...
10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...
10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...
10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...
Newsletter:
Best of ... na Facebooku! Nejčtenější články za měsíc