Podzimní variace z Valašského Meziříčí


mlékárna Valašské Meziříčí
17.09.2018 09:38 | redakce

Každé roční období má svá kouzla. Žádné však neumí vykouzlit tolik krásných barevných odstínů jako podzim. Barevné popadané listí, pestré plody na stromech, různé květinové kombinace, to vše je podzim. Právě výborné podzimní ovoce se rozhodla Mlékárna Valašské Meziříčí využít spolu se svými výrobky do dvou lahodných koláčů, a to hruškového, tolik typického právě pro Valašsko, a dýňového. S přípravou podzimně laděných receptů lze začít téměř okamžitě, jakmile začne dozrávat podzimní ovoce. Astronomický podzim pak začíná podzimní rovnodenností. Na severní polokouli kolem 23. září a na jižní kolem 21. března. Končí zimním slunovratem 21. prosince a 21. června.  V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad na severní polokouli,  březen, duben a květen pak na jižní polokouli.

 

„Bílý jogurt z Valašska a Kefírové mléko nízkotučné se spolu s dýni či hruškami a jablky výborně hodí do  podzimních koláčů, jejichž příprava je velmi snadná," říká ing. Radka Benešová, marketing manažer Mlékárny Valašské Meziříčí. „Připravili jsme recepty na hruškový a dýňový koláč, které jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako dobrota na snídani," dodává Radka Benešová.

 

Hruškový koláč s Bílým jogurtem z Valašska

Použité suroviny

125 g Bílého jogurtu Mlékárny Valašské Meziříčí

200 g hladké mouky

150 g cukru

3 vejce

3 větší hrušky

50 g mletých mandlí

70 g másla

1 lžíce prášku do pečiva

3 lžíce horké vody

cukr na závěrečné posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 90 min

Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, Bílý jogurt z Valašska a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby  40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.

 

Dýňový podzimní koláč s Kefírovým mlékem nízkotučným

Použité suroviny

1,5 hrnku Kefírového mléka nízkotučného

2,5 hrnku špaldové

1,5 lžičky jedlé sody

1   kávovou lžičku perníkového koření

2 vejce

3/4 hrnku oleje

3/4 hrnku třtinového cukru

2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)

3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně

máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy

Na žmolenku:

100 g másla

100 g polohrubé mouky

100 g cukru

Postup

Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, Kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

 

Dobrou chuť Vám přeje Mlékárna Valašské Meziříčí

mlékárna Valašské Meziříčí

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

mlékárna Valašské Meziříčí

Komentáře



Kategorie
Příbuzné články
Jubilejní desátý ročník ocenění Nejdůvěryhodnější značka
Jubilejní desátý ročník ocenění Nejdůvěryhodnější značka

08.11.2024 | Marketingový program Nejdůvěryhodnější značky slaví letos své desáté výročí. V rámci tohoto ...


4 Tenoři měli úspěšný koncert v Carnegie Hall
4 Tenoři měli úspěšný koncert v Carnegie Hall

28.05.2024 | Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších ...


Ministr Síkela uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest
Ministr Síkela uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest

10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...


Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii
Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii

10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...


Zámek Loučeň oslaví 20.výročí vstupu České republiky do EU
Zámek Loučeň oslaví 20.výročí vstupu České republiky do EU

10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.  Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...




Vyhledávání:
Newsletter:

Best of ... na Facebooku!
Menstyle.cz na Facebooku RSS iBestof
Nejčtenější články za měsíc
Nejžhavější tagy