Zdravou revoluci v kuchyni přináší kvasné nápoje Višňák, Bobulák a Burčák
18.08.2014 13:15 | Michaela Lejsková
Vinařství Chateau Lednice a Villa Richter, kde byly produkty poprvé představeny veřejnosti, poukázaly na zajímavé využití českého a moravského fenoménu, jimiž jsou kvasné nápoje – jmenovitě Višňák, Bobulák a Burčák, také v kuchyni.
foto: Jana Kuželová
Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou zejména Moravy a umožňuje opravdu originální začlenění do našeho života a sezónních jídel. Sladký burčák na počátku kvasného procesu je možné pít i jako vynikající snídaňový zdraví prospěšný nápoj. Burčák můžeme při vaření používat všude tam, kde přikyselujeme a přislazujeme pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček, různých dipů.
Můžeme vyzkoušet i originální burčákové omáčky na přelití buchtiček (buchtičky s burčákovým šodó) či různě upravovaných mas. Velmi zajímavá je i burčáková polévka s čerstvým ovocem (jablka, hrušky, švestky). Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej lze s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek.
foto: Jana Kuželová
Vyzkoušet můžeme opravdu všechno. Buďto kombinace sladkého se sladkým (tedy s moučníky, dortíky a podobně), nebo můžeme využít toho, že burčák obsahuje živou přírodní a šťavnatou kyselinku, a zapíjet jím i nesladké a masité pokrmy. Burčák zde vhodným způsobem podpoří chuť k jídlu a probíhající trávení. Takovéto snoubení bylo třeba zcela běžné za první republiky i za Rakouska-Uherska například v Prešpurku (Bratislavě) ve vyhlášených výletních restauracích, kde jej kombinovali se sezónními pokrmy připravenými z hub a letní zeleniny (rajčat, paprik a podobně). A necháme-li kvasné nápoje dojít do stadia tzv. řezáku, skvěle proříznou i různé masové pečínky včetně kachen a posvícenských husí.
foto: FOTO FELLI
Zdravé kvasné nápoje pokřtili baletní mistr a herec Vlastimil Harapes, MUDr. Ivana Němečková – lékařka ORL a estetické medicíny – a herečka Veronika Arichteva. Křtem a tiskovou konferencí provázel Lukáš Langmajer.
foto: Jana Kuželová
Višňák („burčák z višní“) – zdravý kvasný nápoj, který stojí za vyzkoušení (letní „aktimel z ovoce“)
Bobulák z Lednice – kvalitní chlazený částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vybraných hroznů Evropské unie
Burčák z Lednice (z moravských hroznů) – letos bude v prodeji z vybraných odrůd po 15. září.
A co chutnalo nejvíce na Svatováclavské vinici? Místní specialita vepřová žebírka s višňákovým přelivem. Vyzkoušejte i Vy něco originálního z vynikajících sezónních nápojů nebo některý z vyzkoušených receptů, které přikládáme!
foto: FOTO FELLI
Recepty:
Výživná vepřová pečeně
Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte Bobulák nebo Burčák a ještě chvíli duste. Je to skutečná lahůdka!
Krémový dezert z Višňáku
Ve Višňáku rozmícháme vanilkový pudink (poměr podle množství pudinku viz obal), můžeme přimíchat trochu mléka, povaříme, přidáme i drobné kousky ovoce. Mírně osolíme, dochutíme cukrem a lehce skořicí.
foto: FOTO FELLI
Sorbet z Višňáku
Višňák dochutíme trochou citronové šťávy a smícháme se sněhem z bílků. Podle chuti naředíme vodou a dáme zamrazit. Podávat můžeme s ovocem či samostatně.
Doporučení:
Do buchet a koláčů – Višňák, Bobulák i Burčák nahradí kypřicí prostředek, sladivou složku i ovoce.
foto: Václav Tměj
Višňákový dip k masům
Redukce Višňáku s cukrem, možno i přidání zkaramelizované glazované šalotky (rozpuštěné), dochucení dobrým vinným octem a kořením, jako jsou třeba kardamom, zázvor nebo skořice.
VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE, a. s. www.chateau-lednice.cz
Foto: foto-felli.cz
Prodejní místa VIŠŇÁK 2014
Praha:
OC Globus Zličín
OC Globus Čakovice
OC Metropole Zličín
OC Chodov - před Albertem
Makro Stodůlky
Makro Černý most
Makro Průhonice
Restaurace Pražanka
Kaufland Modřany
Kaufland Jarov
Kaufland Stodůlky
Jihomoravský kraj:
Valtické Podzemí - od. 10.7.
Lednice- prezentační stánek vinařství na centrálním parkovišti - od 10.7.
Makro Brno
Nákupní centrum Olympia Brno-Modřice (u hlavního vchodu do hypermarketu Albert)
Vinotéka Staré Hory, Brno, Drobného 10
Čerpací stanice OMV Lipůvka (na trase Brno-Svitavy)
Nákupní centrum Globus Brno - vinotéka Víno a Destiláty
Liberecký kraj:
Dům Vína CHATEAU LEDNICE Jablonec nad Nisou (Komenského ul.)
Dům Vína CHATEAU LEDNICE Liberec (OZC Forum)
Makro Liberec
Středočeský kraj:
Dům Vína CHATEAU LEDNICE v Mladé Boleslavi (OC Olympia)
VK Vinotéka Kolín (Futurum)
Mirošovice
Hradecký kraj:
Makro Hradec Králové
Pardubický kraj:
Kaufland Rosice
Kaufland Višňovka
Plzeňský kraj:
Makro Plzeň
OC Tesco Bory
Karlovarský kraj:
Makro Karlovy Vary
Ústecký kraj:
Makro Ústí nad Labem
Jihočeský kraj:
Makro České Budějovice
Vinotéka Hajer Český Krumlov
Olomoucký kraj:
Nákupní centrum Globus Olomouc - vinotéka Víno a Destiláty
Makro Olomouc
Zlínský kraj:
Makro Zlín
Severomoravský kraj:
Makro Ostrava
Nákupní centrum Globus Ostrava - vinotéka Víno a Destiláty
Nákupní centrum Futurum Ostrava - vinotéka Víno a Destiláty
Hypermarket Albert Hranice na Moravě - vinotéka Víno a Destiláty
foto: FOTO FELLI
foto: FOTO FELLI
foto: Václav Tměj
foto: Václav Tměj
foto: Václav Tměj
Komentáře
Kategorie
Příbuzné články
08.11.2024 | Marketingový program Nejdůvěryhodnější značky slaví letos své desáté výročí. V rámci tohoto ...
28.05.2024 | Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších ...
10.04.2024 | Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do ...
10.04.2024 | Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh ...
10.04.2024 | Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Na Zámku Loučeň je to důvod k připomenutí, ...
Newsletter:
Best of ... na Facebooku! Nejčtenější články za měsíc